Breuk of “hernia” van de buikwand

Breuk of “hernia” ter hoogte van de buikwand

Een breuk of “hernia” ter hoogte van de buikwand ontstaat klassiek ter hoogte van de lies (“lies- of dijbreuk”) of ter hoogte van de navel (“navelbreuk”).

Ook op andere plaatsen kunnen breukjes spontaan optreden. Indien je ooit een operatie onderging in het verleden kan er ter hoogte van de incisie een breuk ontstaan, in dat geval spreken we van een littekenbreuk.

Niet elke breuk dient behandeld te worden, zo kan het zijn dat tijdens routine echografie een breukje wordt opgemerkt zonder dat je hiervan last ervaart. In dit geval kan er afgewacht worden. Als breuken hinderlijke last of verwikkeling geven (bijvoorbeeld “ingeklemde breuk”) is heelkundig herstel te overwegen.

De behandeling hiervan is sterk afhankelijk van het type breuk en jezelf als patiënt.

Na de ingreep zal je gedurende enkele weken moeten rusten. Details hierover krijg je tijdens de consultatie.

 

Liesbreuk bij volwassenen

Bij de chirurgische behandeling van een liesbreuk wordt bij volwassenen bijna altijd een plastiek netje (“matje” of “mesh”) gebruikt. Via een kijkoperatie (TEP-methode) of kleine incisie ter hoogte van de lies wordt deze op de juiste plaats ingebracht. Deze ingreep gebeurt over het algemeen in daghospitaal. Uitgebreide details van de ingreep en complicatierisico’s worden op voorhand met jou besproken.

 

Liesbreuk bij kinderen en baby’s

Een liesbreuk bij kinderen en baby’s is meestal aanwezig van bij de geboorte en heeft een ander ontstaansmechanisme dan bij volwassenen. Bij het herstel moet dan ook geen plastiek netje gebruikt worden. De ingreep gebeurt over het algemeen in daghospitaal.

 

Navelbreuk

De heelkundige behandeling van een navelbreuk gebeurt eveneens in daghospitaal. Afhankelijk van de grootte van de breuk wordt een plastiek netje (“matje” of “mesh”) gebruikt. Dit kan via een kijkoperatie of kleine incisie ter plaatse.

 

Littekenbreuk

Behandeling van een littekenbreuk is afhankelijk van de plaats en uitgebreidheid van de breuk. Er wordt altijd nagestreefd om via een kijkoperatie te werken. Bijna altijd wordt hierbij een plastiek netje (“matje” of “mesh”) gebruikt. Het kan ter oppuntstelling noodzakelijk zijn om beeldvorming te maken.