Vaccinaties

Al jaren zijn we gewend om kleine kindjes te vaccineren. Vaak beginnen we daar al tijdens de zwangerschap mee. Maar niet alle vaccinaties zijn geschikt tijdens de zwangerschap.

Griep (influenza)

Als je tijdens de zwangerschap griep oploopt, kan je hiervan zieker worden dan wanneer je niet zwanger bent. Daarom is het een goed idee je te laten vaccineren als je in de winter zwanger bent.

Het vaccin bevat geen levende deeltjes. Je kan er dus geen griep van krijgen. Ook komen er geen schadelijke stoffen bij de baby. Je kan de vaccinatie laten plaatsen vanaf de 14de week van de zwangerschap. Als je dat doet via de huisarts, wordt de vaccinatie volledig vergoed.

Kinkhoest (pertussis)

Kinkhoest is een ziekte van de luchtwegen die vooral voor kleine kindjes en baby’s gevaarlijk kan zijn. Ze krijgen hevige hoestbuien en een piepende ademhaling. Bij vroeggeboren kindjes of pasgeboren baby’s kan kinkhoest zelfs tot ademstilstand leiden.

Daarom adviseren we jou om je tussen de 24ste en 32ste week van de zwangerschap te laten vaccineren. Jelichaam maakt dan afweerstoffen aan die de baby tijdens de eerste weken na de geboorte beschermen.

Als je bij een eerdere zwangerschap al bent gevaccineerd, kunt u de vaccinatie toch best herhalen, zodat uw immuunsysteem weer afweerstoffen aanmaakt. Jouw partner hoeft zich maar één keer te laten inenten. Jij en jepartner kunnen de vaccinatie gratis verkrijgen via de huisarts.

Het kinkhoestvaccin wordt gecombineerd met een difterie- en tetanusvaccin. De vaccinaties bevatten geen levende kiemen en kunnen geen kwaad voor de baby.

Rode hond (rubella)

Als je tijdens uw zwangerschap rode hond krijgt, is er een grote kans op lichamelijke en mentale afwijkingen bij de baby. Daarom worden alle meisjes voor hun twaalde jaar gevaccineerd tegen rode hond.

Toch komt het nog voor dat een meisje niet gevaccineerd werd, of dat de vaccinatie niet genoeg afweerstoffen heeft voortgebracht. Daarom is het verstandig om voor de zwangerschap via een bloedafname te controleren of er voldoende afweerstoffen aanwezig zijn.

Let op: tijdens de zwangerschap kan je niet meer tegen rode hond gevaccineerd worden. Als pas tijdens de zwangerschap blijkt dat je onvoldoende afweerstoffen hebt, kan je je na de zwangerschap laten vaccineren, zodat je goed beschermd bent voor een volgende zwangerschap.