PregnancyCare

Jaar na jaar zien wij binnen ons ziekenhuis een toename in het aantal zwangere vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen en een stijging in het geboortegewicht.

2019: 1 op 31 (3,2%)
2020: 1 op 11 (8,9%)
2021: 1 op 8 (11,9%)

Een trend die we niet langer konden negeren! Deze toename verhoogt ook de latere kans om overgewicht en zogenaamde “welvaartsziekten” te krijgen.

Ideaal start je met het werken aan een gezonde levensstijl van het moment dat je een zwangerschapswens hebt, ga hierover zeker in gesprek met je huisarts en/of gynaecoloog.

Ben je al zwanger? Dan is het belangrijk te weten dat er tijdens de zwangerschap enorm veel gebeurt met je lichaam. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om in te zetten op gezonde voeding, voldoende beweging en slaap en te leren hoe je kan omgaan met stress. ‘PregnancyCare’ is een concrete vertaling van de ambitie om te werken aan gezondheid voor de inwoners van onze regio. Dit is ook een eerste keer in Vlaanderen dat een ziekenhuis onder coördinatie van de huisarts aan de slag gaat met preventieve zorg.

Een getuigenis van een zwangerschapsdiabeet

Wat is PregnancyCare?

PregnancyCare zet in op 4 pijlers die een directe impact hebben op de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes. Deze 4 pijlers zijn voeding, stress, slaap en beweging.

Voor stress en slaap zijn webinars voorzien om je te helpen met een gezonde slaappatroon te ontwikkelen en om je te leren omgaan met stress. Stress is jammer genoeg onvermijdelijk in onze huidige maatschappij. Elke zwangerschap, hoe gewenst ze ook is, veroorzaakt nu eenmaal een niet onmiskenbare impact op je leven.

Voor het luik voeding zijn er 3 fysieke sessies, die je samen met je partner kan bijwonen, bij de diëtiste waar je volgende topics zal bespreken:

Sessie A: zwangerschap en gewicht + aandachtspunten rondom voeding

Sessie B: de voedingsdriehoek

Sessie C: gezonde voeding (+receptuur) hoeft niet duur te zijn, etikettering, vragen en quiz

Tenslotte voor het luik beweging is er de mogelijkheid om onder begeleiding van onze revalidatieartsen aan te sluiten tijdens een van hun sessies.

Naast de sessies vanuit het ziekenhuis werken we ook nauw samen met Huis van het Kind Geel – Laakdal – Meerhout binnen het Well-Being project. Meer informatie hierover vind je terug op https://www.huisvanhetkindgeellaakdalmeerhout.be/well-being/

Heb ik zwangerschapsdiabetes?

Een gezonde levensstijl is één van de belangrijke pijlers ter preventie van het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Wil je hier meer informatie over? Aarzel dan zeker niet om dit te bespreken met je huisarts of gynaecoloog om advies in te winnen.

Jammer genoeg blijkt dat in de realiteit niet altijd voldoende. Elke zwangere vrouw binnen ons ziekenhuis krijgt een suikertest (je gynaecoloog schrijft deze voor) bij de vroedvrouw op week 24 tot 28. Afhankelijk van het resultaat zal de dokter oordelen of je al dan niet zwangerschapsdiabetes hebt.

Indien je tijdens een voorgaande zwangerschap reeds zwangerschapsdiabetes hebt gehad, dien je reeds op week 18 een suikertest te ondergaan.