Kwaliteitsindicatoren long- en rectumkanker in Ziekenhuis Geel beter dan Vlaams gemiddelde

05/05/2021

Op 5 mei 2021 publiceert het Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg (VIKZ) op zijn website www.zorgkwaliteit.be nieuwe cijfers van Vlaamse ziekenhuizen voor long- en rectumkanker. Ze geven een indicatie van hoe het gesteld is met de kwaliteit van de zorg. Ziekenhuis Geel behaalt mooie resultaten, die beter zijn dan het Vlaams gemiddelde. Zo streeft het ziekenhuis naar een uitmuntende zorgkwaliteit en transparantie.

Longkanker

Voor longkanker vind je de resultaten van 2012 tot en met 2016 op www.zorgkwaliteit.be. Ziekenhuis Geel behaalt resultaten die mooi binnen het streefdoel van 90 tot 100 % liggen. Het ziekenhuis heeft een score van 95 %, in vergelijking met de mediaan van 91 % voor Vlaanderen. Dit cijfer heeft betrekking op de diagnosestelling. In 95% van de gevallen leiden onderzoeken in Ziekenhuis Geel tot een goede diagnose, die het stadium van de ziekte bepaalt. Wat essentieel is om een goed behandelplan op te stellen. 

Een team van diverse medische specialisten kiest aan de hand van de diagnose de juiste behandeling. In Ziekenhuis Geel wordt 84 % van de patiënten besproken binnen zo’n multidisciplinair team. Gemiddeld gebeurt dat in Vlaanderen in 81 % van de gevallen. 

Ook de overlevingskans bij longkanker ligt in Geel boven het Vlaams gemiddelde. Dat wil zeggen: patiënten die drie jaar na hun diagnose nog in leven zijn.  

Rectumkanker

Rectumkanker of endeldarmkanker is kanker die voorkomt in het laatste deel van de dikke darm.

De kwaliteitscijfers van rectumkanker op www.zorgkwaliteit.be behelzen de periode 2015 tot 2017. In deze periode stierf in Geel geen enkele patiënt 90 dagen na de operatie. In Vlaanderen stierf gemiddeld 3,5 % van de patiënten 90 dagen na de operatie.

Van alle patiënten die in Ziekenhuis Geel een chirurgische ingreep tussen 2009 en 2017 hebben ondergaan, is 89 % na vijf jaar nog in leven, tegenover 88,2 % voor Vlaanderen. Niet alleen de operatie maar ook een goed afgestemde behandeling zorgt voor hogere overlevingskansen bij rectumkanker. In Ziekenhuis Geel wordt de behandeling steeds in een multidisciplinair team besproken. Ook voor deze multidisciplinaire bespreking behaalt het ziekenhuis een hoger percentage dan het Vlaams gemiddelde.   

“We zijn bijzonder trots op deze mooie cijfers”, zegt hoofdarts Jos Opheide van Ziekenhuis Geel. “Ze zijn het gevolg van de jarenlange expertise die onze artsen ontwikkeld hebben op vlak van oncologie en colorectale chirurgie. Ze tonen ook aan hoe belangrijk we de kwaliteit van onze zorg vinden.”

Klik hier om alle cijfers van Ziekenhuis Geel op www.zorgkwaliteit.be te bekijken