Internationale Dag van Patiëntveiligheid - kwaliteitsvolle zorg - dat mag je zien

17/09/2019

Onze medewerkers en artsen proberen dagelijks het verschil te maken tussen leven en dood. Nu het op 17 september 2019 de eerste keer Dag van Patiëntveiligheid is, brengen we onze kwaliteitscijfers nogmaals onder de aandacht.  Bovendien kunnen we aantonen dat we ongeplande transfers en onverwachte overlijdens met 50 % reduceerden dankzij de nieuwe observatietool die we implementeerde in ons zorgpakket. 

De Early Warning Score (EWS) detecteert het vroegtijdig achteruitgaan van een kritiek zieke patiënt . Deze observatietool heeft een gunstig effect op drie indicatoren: onverwachte overlijdens, transfers Intensieve Zorgen en interne MUG-oproepen.  Daarnaast biedt EWS nog drie grote voordelen:

  • Het geeft een richtlijn voor de frequentie van observeren.
  • Het biedt hulp bij de interpretatie van parameters.
  • Het verstrekt een vaste structuur voor de communicatie aan artsen.

De Early Warning Score omvat zeven parameters die ieder afzonderlijk een score krijgen waarop finaal de volledige EWS wordt berekend. Op basis van deze totaalscore worden er,  indien nodig, verdere acties ondernomen bij de patiënt. In ons ziekenhuis gebruiken we een multiparametertoestel van Welch Allyn. Dit toestel maakt het mogelijk om de volledige EWS aan de rand van het bed te nemen want het persoonlijke ID-nummer van de patiënt vormt een rechtstreekse koppeling met het patiëntendossier. Ten slotte zorgt deze draadloze connectie met het Elektronisch Patiëntendossier voor aanzienlijke tijdwinst voor de verpleegkundige.