Eerste Vlaams inloophuis rond (pril) zwangerschapsverlies opent in Geel

29/11/2023

Wereldwijd krijgen 1 op 10 vrouwen en hun partner te maken met een pril zwangerschapsverlies. Ambassadrice en ervaringsdeskundige Astrid Coppens opende op dinsdag 28 november officieel het eerste Vlaamse inloophuis in Geel waar vrouwen én mannen terecht kunnen voor meer informatie en kunnen praten met lotgenoten. "Heel veel vrouwen in Vlaanderen kampen met een pril zwangerschapsverlies. Hoogste tijd dat we hen daarin gaan steunen", zegt oprichtster Shanti Van Genechten van vzw Kinderwens ExpertiseNetwerk.

Het inloophuis wordt bemand door zorgprofessionals die allen gespecialiseerd zijn in perinataal verlies. “Heel wat vrouwen die geconfronteerd worden met (pril) zwangerschapsverlies krijgen achteraf te maken met angststoornissen, depressie en posttraumatische stress,” zegt Shanti Van Genechten. “Het inloophuis wil op een laagdrempelige manier deze vrouwen en hun partner naar kwaliteitsvolle zorg toeleiden.”

Het inloophuis is een initiatief van de vzw Kinderwens ExpertiseNetwerk en Zorgnetwerk Sterrenkinderen, in samenwerking met CM Gezondheidsfonds, Sociaal Huis Geel en Ziekenhuis Geel.
“Dit unieke project is een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen de nulde, eerste en tweedelijnszorg. Die manier van samenwerken is cruciaal voor ons, omdat wij enkel zo de beste patiëntenzorg kunnen bieden. Namens de patiënten zijn wij dan ook erg blij en wij hopen dat veel ouders de weg vinden naar dit nieuwe inloophuis. Het is een belangrijke stap voor onze zorgregio” vult Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel, aan.

Meer informatie en de openingsuren van het inloophuis kan je terugvinden op de website.