De gele doos: een kleine levensredder

30/09/2022

 

Wat als hulpdiensten zonder woorden uit te wisselen jouw medische gegevens kennen tijdens een interventie? Ze winnen daarbij cruciale tijd die ze meteen kunnen inzetten voor de beste zorgen die je nodig hebt. Hans Heylen is noodplancoördinator en spoedverpleegkundige van Ziekenhuis Geel. Hij vertelt vanuit zijn ervaring hoe de gele doos levens redt. “Een onmisbaar item in huis.

Een klein geel doosje bomvol nuttige info

In de gele doos zit een verzameling aan persoonlijke en medische informatie.  “Het biedt hulpdiensten een efficiënt overzicht van medische gegevens waardoor we tijd besparen tijdens een noodoproep”, zegt Hans.

Het bevat niet alleen levensreddende informatie, maar ook andere nuttige zaken zoals een contactpersoon naar keuze. “De gewonnen tijd spenderen we aan het behandelen van de patiënt. De contactpersoon wordt ondertussen meteen ingelicht.”

Daarnaast is de gele doos de aangewezen plaats om een doordachte wilsverklaring bij te houden. Daarin lezen de hulpdiensten een persoonlijke verklaring over welke medische behandelingen zij wel of niet mogen toedienen. Het invullen van de gele doos biedt een mooie gelegenheid om daarover te praten met familie en de huisarts.

Enorm nuttig, ongeacht de gezondheidstoestand, leeftijd of taal

 “Hulpdiensten voelen een vorm van opluchting als de gele doos aanwezig is. Ze weten dan meteen welke medicatie de patiënt neemt en of er onderliggende ziektes zijn. Het kan bij interventies onnodige twijfels en tijdverlies vermijden, zodat de hulpdiensten efficiënter kunnen werken.”

De gele doos is aangewezen voor 65-plussers in een minder goede gezondheidstoestand en voor personen met diabetes of andere chronische aandoeningen waarbij de kans op een tussenkomst van de hulpdiensten groter is. Maar evenzeer kerngezonde personen zijn gebaat met een gele doos in huis. “Iedereen kan plots vallen of een flauwte meemaken waarbij de gele doos als informatief hulpmiddel dient”, vertelt Hans.

Bovendien voelt de patiënt zich ook geruster als de medische achtergrond binnen handbereik is. Ten slotte zijn ook anderstaligen gebaat bij de gele doos: zonder veel woorden kunnen zij een bron aan onmisbare info bieden.

Herkenbare plaats in huis: de koelkast

De doos heeft een herkenbare felgele kleur maar de hulpdiensten moeten deze ook makkelijk kunnen vinden. Om te vermijden dat ze veel tijd verliezen met de zoektocht, plaats je de doos in de koelkast. Dankzij de herkenbare deursticker die meegeleverd is in de gele doos, weten de zorgverleners dat je in het bezit bent van de gele doos.

Toekomstplannen

De gele doos is een initiatief van Welzijnszorg Kempen en maakt deel uit van een project tussen het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO), de lokale besturen en de provincie Antwerpen. Hoewel het project in 2021 opgericht werd, zijn er nog veel uitbreidingsmogelijkheden. “In een ideale wereld zou de volledige doelgroep dit hulpmiddel in huis moeten hebben. De tijdsbesparing is voordelig voor zowel de patiënt als de hulpverlener”, vertelt Hans. Voor hulpverleners is de gele doos alvast een gewoonte geworden en kijken ze meteen na of deze in de koelkast staat. “Nu moeten de bewoners nog volgen”, lacht Hans.

Waar en hoe verkrijg je de gele doos?

Gelenaars kunnen de gele doos gratis afhalen bij de Geelse apothekers. De doos gebruiksklaar maken en de fiches invullen, duurt zo’n 20 minuten. De doos bevat alvast een blanco medische fiche, een fiche vermiste persoon en een herkenbare deursticker. Pas de gegevens in de gele doos aan telkens wanneer je medische situatie verandert. Je kan blanco fiches gratis verkrijgen bij de Geelse apothekers. Ook inwoners van andere gemeenten kunnen terecht bij hun apothekers voor de gele doos.

 

De voordelen op een rijtje:

  • Geen taalbarrières tijdens een interventie. De hulpverlener leest alles wat hij moet weten af.

  • Geen onnodige twijfels of tijdverlies. Er kan sneller en efficiënter hulp verleent worden.

  • De gele doos is gratis.

  • Terwijl de zorgen worden toegediend, wordt de contactpersoon al ingelicht.

  • Tijdens het invullen van de wilsverklaring die je in de gele doos vindt, is er een moment om erover te praten met familie en je huisarts.

 

Vragen of meer informatie?

Alle details over het gebruik van de gele doos vind je via www.geledooskempen.be