Voor de zwangerschap begint

Je denkt erover om zwanger te worden? Proficiat! Voordat je hieraan begint, zijn er enkele zaken om aan te denken, zodat je veilig zwanger kunt worden. Je kan hiervoor een afspraak maken met je huisarts of uw gynaecoloog.

Jouw medische voorgeschiedenis en die van je familie

Soms is het belangrijk om al voor de zwangerschap bij de gynaecoloog op controle te komen. Dat is zeker het geval als je een ziekte hebt of als je medicijnen gebruikt die tijdens de zwangerschap niet geschikt zijn.

Het gaat dan bijvoorbeeld om epilepsie, depressie, schildklieraandoeningen of de ziekte van Crohn, of om ingrepen zoals een maagverkleining. Ook als er aangeboren afwijkingen voorkomen in de familie is het belangrijk dit te vermelden.

Onderzoek

Er kan een bloedafname verricht worden. Hierbij testen we je ijzergehalte, je schildklierfunctie en afweerstoffen tegen belangrijke ziektes tijdens de zwangerschap, zoals rubella, HIV, Hepatitis, syfilis, toxoplasmose en CMV. Ook is het goed om nog eens een uitstrijkje te nemen.

Foliumzuur

Het best kan je al drie maanden voor de bevruchting foliumzuur gaan gebruiken. Je begint er dus best al mee voor je met de anticonceptie stopt. Foliumzuur helpt een hazenlip of een open ruggetje te voorkomen.

Je kan foliumzuur 0.4 mg zonder voorschrift kopen bij de apotheek. Er bestaan ook multivitaminepreparaten waarin het foliumzuur al is verwerkt. Als in jouw familie kindjes zijn geboren met een open ruggetje of een hazenlip, moet je dat melden aan je gynaecoloog. Hij of zij zal je dan een hogere dosering voorschrijven.

Hoe lang wacht je na de stopzetting van de anticonceptie?

Voor de meeste anticonceptiemiddelen geldt dat je meteen na het stopzetten zwanger kan worden. Dat geldt onder meer voor de pil, het spiraaltje en de ring. Je doet er wel goed aan pas na vier weken foliumzuurgebruik met de anticonceptie te stoppen. Na het stoppen met de prikpil kan het soms enkele maanden duren voor de cyclus weer op gang komt.

Wanneer vrijen?

Je vruchtbare periode valt ongeveer twee weken voorafgaand aan jouw volgende regels. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode dus tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus.

Je hebt de grootste kans op bevruchting als je om de twee dagen, dus ongeveer twee tot drie keer per week, betrekkingen hebt. De meeste koppels worden binnen een jaar zwanger. Als het na een jaar nog niet gelukt is, kan je een afspraak maken bij jouw gynaecoloog.

Stoppen met roken

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op problemen, zowel voor de moeder als voor de foetus. Daarom adviseren we jou te stoppen voordat je zwanger wilt worden.

Voor de meeste rokers is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens de zwangerschap kan je hulp krijgen van een erkend tabacoloog. De meeste mutualiteiten vergoeden een aantal sessies.