Pijnstilling tijdens de bevalling

Elke vrouw weet dat bevallen pijnlijk is. Gelukkig zijn er goede methodes om de pijn te verlichten. De meest gebruikte methode is epidurale pijnbestrijding, ook wel ruggenprik genoemd. Sommige vrouwen kiezen liever voor een methode zonder medicatie.

Niet-invasieve pijnbestrijding

Er zijn verschillende manieren mogelijk om de pijn wat te verlichten. Soms kiest een vrouw voor de bevalling al voor een bepaalde methode en kiest ze tijdens de bevalling toch voor een andere. Die keuze staat u helemaal vrij en onze vroedvrouwen helpen u met plezier.

Deze methodes vereisen geen medicatie:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Een warm bad tijdens het opvangen van de weeën. Er is een verloskamer met een bad beschikbaar. Als u er graag gebruik van maakt, kunt u dat aangeven als u zich aanmeldt. Weeën opvangen kan prima in bad als er geen complicaties zijn. De bevalling zelf vindt om veiligheidsredenen niet in bad plaats.
  • Massage van de onderrug
  • Transcutane electro-neurostimulatie (TENS), via een apparaatje dat wordt bevestigd op de rug en tijdens een wee electropulsjes afgeeft. Deze apparaatjes zijn niet beschikbaar in de verloskamers, maar u mag er zelf eentje meenemen.

Medicinale pijnbestrijding

In het buitenland worden andere methodes gebruikt waar u misschien al wel eens van gehoord hebt. In Engeland gebruikt men lachgas, in Nederland spuitjes of infuuspompen met morfine. In België is epidurale anaesthesie (de ruggenprik) de meest gangbare methode, vaak uit veiligheidoverwegingen.

Wat is een ruggenprik?

In de epidurale ruimte (de ruimte tussen de ruggenwervels) lopen de zenuwen die de onderbuik en de benen bedienen. De anaesthesist plaatst daar een dun slangetje, waardoor een verdovingsmiddel wordt ingespoten. Hierdoor worden de onderbuik en de benen verdoofd en neemt ook de beweeglijkheid van de benen af.

Meer info over epidurale pijnbestrijding