Onderzoeken

Gastroscopie
Een gastroscopie is een onderzoek van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. U dient nuchter te zijn voor het onderzoek. Als u dat wenst, vindt het onderzoek plaats onder een lichte verdoving. In dat geval mag u gedurende de rest van de dag geen voertuig meer besturen.

Echo-endoscopie

Dit is een onderzoek dat bestaat uit een combinatie van maag-en darmonderzoek ahv een flexibele buis, en echografie.Op die manier kunnen we de wand van de slokdarm, maag, dunne darm en endeldarm nauwkeurig bekijken, maar ook enkele naburige organen zoals de lever, de pancreas, de galwegen. Indien nodig kan ook een weefselstaal worden afgenomen met een fijne naald. Indien het onderzoek via de maag gebeurt, dient u NUCHTER te zijn, en een chauffeur te voorzien. Indien het onderzoek via de endeldarm gebeurt, zal u op voorhand een lavementje krijgen.

Meer info vindt u in onze brochure.

Coloscopie
Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm. Dit onderzoek vindt plaats via een dagopname of een korte opname en is alleen mogelijk na een grondige voorbereiding van de darm. Voor het onderzoek krijgt u een lichte verdoving of sedatie.

Proctologie
Hier onderzoekt men de aars en de endeldarm. Er is geen voorbereiding van de darm nodig en u hoeft niet nuchter te zijn.

Rectosigmoidoscopie
Een rectosigmoidoscopie is een onderzoek van het laatste deel van de dikke darm. Voor het onderzoek krijgt u meestal een lavementje. U hoeft niet nuchter te zijn.

ERCP
Een ERCP is een onderzoek van de galwegen en het pancreaskanaal. Het onderzoek vindt plaats onder algemene narcose, via een opname in het ziekenhuis. Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn.

Leverbiopsie
Bij dit onderzoek wordt onder begeleiding van echografie een klein staaltje weefsel genomen in de lever. Het onderzoek vindt plaats op de dienst Radiologie, via een dagopname of met een nacht observatie. Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn.

Sedatie
Sommige onderzoeken kunnen op uw vraag gebeuren onder een lichte sedatie. Dit is geen algemene anesthesie, maar een lichte verdoving, waardoor u het onderzoek beter verdraagt. Dit impliceert wel dat u na het onderzoek een tijdje moet uitrusten in de recovery en dat u gedurende de rest van de dag geen voertuig mag besturen.

iFOB
Dit onderzoek kadert in het algemene bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Meer informatie vindt u op www.stopdarmkanker.be/bevolkingsonderzoek .