Ziekenhuis Geel organiseert Reisbeurs

13/07/2022

Het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel organiseerde op dinsdag 12 juli 2022 een reisbeurs voor mensen met een mentale of fysieke beperking. Op de beurs gaven verschillende bedrijven en vzw’s info over gemakkelijk reizen voor andersvaliden.

Jaarlijks revalideren er meer dan 95.000 mensen in het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel. Zij komen na hun revalidatie terug terecht in het dagelijkse leven van voordien, maar het is niet meer hetzelfde. Reizen bijvoorbeeld maakt voor velen onderdeel uit van het leven maar door de revalidatie lukt dat niet meer. Toch zijn er oplossingen. Er zijn bedrijven en vzw’s die mensen met een beperking helpen om op hun maat reizen te organiseren.  

Gitte Heselmans, Adjunct Diensthoofd Revalidatie, merkte op dat veel revalidatiepatiënten stopten met reizen na hun revalidatie. Daarom kwam zij op het idee om een reisbeurs te organiseren om patiënten te informeren over mogelijkheden. ‘België heeft een groot aanbod aan reizen voor mensen met een beperking, maar zeer weinig mensen weten hiervan. Dankzij de reisbeurs kunnen we hier bekendheid aan geven’, zegt Gitte Heselmans, Adjunct Diensthoofd Revalidatie Ziekenhuis Geel.

De standhouders
Op deze eerste editie van de reisbeurs waren drie standhouders aanwezig. Project U/turn is een vzw die avontuurlijke reizen organiseert voor mensen met een fysieke of mentale beperking om hen te stimuleren dat ze alles nog kunnen. Tijdens hun reizen gaan de deelnemers bergen beklimmen, kajakken, kamperen, … WeTravel2 was ook aanwezig. Dat is een reisbureau die toegankelijke (groeps)reizen organiseert voor andersvaliden en hun familie of partner. De organisatie regelt hotels die accomoderend zijn voor de vakantiegangers maar ook toegankelijke activiteiten, aangepast vervoer en zo verder.  Als laatste was vzw Kompaan ook van de partij. Deze organisatie maakt deel uit van Wetravel2 en brengt mensen met een beperking in contact met vrijwilligers die met hen willen meereizen.