Wij zijn klaar voor de piek!

03/04/2020

Piek tot half april

Op basis van verschillende modellen gaan we ervan uit dat de bezettingspiek voor Ziekenhuis Geel (en de provincie Antwerpen) gestart is en zal duren tot half april.

We hebben ons op deze piek voorbereid. De voorbije weken stuurden we proactief een beperkt aantal coronapatiënten, die via de triageboxen van de huisartsen op onze spoed kwamen, naar ziekenhuizen die relatief gezien minder COVID-19-patiënten moesten opvangen.

De Kempense ziekenhuizen behoren tot de ziekenhuizen die de meeste coronapatiënten opvangen, in verhouding tot hun grootte. Zij hebben zich perfect voorbereid in continu overleg met elkaar en de huisartsen. Ook het ziekenhuis van Lier was zeer behulpzaam. In deze crisisperiode is er duidelijk een zeer goede samenwerking tussen alle Kempenaars zodat iedere patiënt dezelfde garantie op topzorg heeft.

Nog niet op maximumcapaciteit

Belangrijk: we zitten in Geel nog niet aan onze maximale capaciteit. Door op een verantwoorde manier met onze mogelijkheden om te gaan, hebben we als ziekenhuis aan het begin van de piek heel wat kennis en ervaring opgedaan én hebben we nog voldoende capaciteit voor mogelijke bijkomende patiënten. Ondertussen zijn er in Ziekenhuis Geel vier eenheden in gebruik voor COVID-19-patiënten, waarvan één intensieve afdeling. Er staat nog één eenheid klaar, die zal rond het weekend mogelijk in gebruik genomen worden. Op alle eenheden liggen coronapatiënten nu nog op een eenpersoonskamer.

Normale werking

Voor dringende activiteiten, onderzoeken en ingrepen is de ‘normale’ werking van het ziekenhuis nog steeds operationeel. Hartinfarcten, breuken, chemo’s, bevallingen (bekijk hier de reportage van RTV over bevallen in ons ziekenhuis tijdens de coronacrisis)… dringende zaken kunnen we nog altijd in het ziekenhuis opvolgen en behandelen, zoals dat altijd het geval is geweest. We hebben voor deze patiëntengroepen wel bijkomende voorzorgsmaatregelen genomen, zoals een volledige scheiding tussen COVID-19 en niet-COVID-19 van onder andere onze spoedgevallen en intensieve zorgen.

Creativiteit

De voorbije weken zetten we met Ziekenhuis Geel ook sterk in op creativiteit.

Dat was onder andere nodig om onze voorraden van geneesmiddelen en beschermingsmiddelen op peil te houden. We hebben nu genoeg materiaal om alle zorg van de komende maanden te garanderen. We blijven onze voorraden aanvullen en kunnen hierbij ook rekenen op de solidariteit van jullie allemaal. Dankjewel! We hebben met Ziekenhuisnetwerk Kempen een eigen productie opgestart van mondmaskers en (herbruikbare en wegwerp)schorten in de regio, samen met A-Kwadraat vzw uit Turnhout (lees hier de reportage van Gazet van Antwerpen over de productie van A-Kwadraat voor ZNK). Ondertussen startte de KOGEKA-scholengemeenschap met de productie van beschermende gezichtsmaskers voor onze zorgverleners. In hun FABlab draaien hun 3D-printers op volle toeren.  

We hebben een sociale robot gekregen van Digitopia, die we binnenkort zullen inzetten op onze corona-afdelingen (bekijk hier de reportage van RTV over James). Robot James kan videocalls met het thuisfront opzetten voor patiënten in isolatie. Via zijn camera kunnen onze zorgverleners ook de toestand van een COVID-19-patiënt checken, zonder zelf in volledige beschermingsoutfit de kamer binnen te gaan.

We testen nu volop een uv-robot die via uv C-lichtstralen een ruimte kan desinfecteren (bekijk hier de reportage van RTV over de uv-robot). We zouden de robot willen inzetten om besmette kamers van coronapatiënten te desinfecteren. Zo zijn we zeker dat alle ziektekiemen weg zijn voordat een nieuwe patiënt in een kamer komt.

Enkele artsen van onze intensieve zorgen kwamen op de proppen met een idee om een beademingstoestel te gebruiken voor meerdere patiënten (bekijk hier het filmpje van dr. Matthias Merguey en de reportage van RTV). Dit idee vond internationale weerklank, gezien het wereldwijd tekort aan beademingstoestellen. Ingenieurs bekijken nu volop met onze artsen, twee Belgische universiteiten (VUB en UA) en onderzoekers over gans de wereld hoe ze dit idee kunnen verfijnen en z’n meerwaarde laten bieden in deze crisis.

Onze psychologen en sociale dienst zetten zich volledig in voor patiënten en medewerkers. Onder de noemer van ‘patiëntenbegeleiding’ gaan ze het ziekenhuis rond met tablets om videocalls te doen voor patiënten, zowel op gewone afdelingen als op corona-afdelingen. Ze draaien overuren om niet alleen patiënten maar ook medewerkers op te vangen die met dit nieuwe ziektebeeld in aanraking komen. Ze denken volop na over hoe ze onze helden kunnen begeleiden doorheen de crisis. Medewerkers van ons revalidatiecentrum hebben een deel van het personeelsrestaurant omgetoverd tot een ontspanningsruimte voor medewerkers, met een pingpongtafel, relaxatiematrassen en fitnesstoestellen. Dankzij jullie steun via www.dimpnafonds.be geven we dit beleid beetje bij beetje meer vorm.

Solidariteit

Het is hartverwarmend hoe iedereen zich inzet voor de strijd tegen corona. Elke oproep die we met het ziekenhuis lanceren krijgt veel weerklank: van materiaal brengen en mondmaskers naaien tot vrijwilligerswerk doen en financieel steunen. Bedrijven schenken ons fruit of pralines, mensen sturen kaartjes of schrijven een boodschap op de stoep, kinderen sturen tekeningen op…

Iedereen trekt aan hetzelfde zeel. We kunnen rekenen op sterke en trouwe partners: stad Geel, provincie Antwerpen, huisartsen, andere zorgverstrekkers buiten het ziekenhuis (tandartsen, dierenartsen, apothekers…), bedrijven, huisartsen, de andere Kempense ziekenhuizen, serviceclubs… kortom: iedereen!

Op twee weken tijd zamelden we al meer 20.000 euro giften in voor onze coronastrijd. Dat is fantastisch! Het is een hart onder de riem van iedereen die in het ziekenhuis werkt en in zijn job strijd voert tegen het coronavirus. Maar het is nog niet genoeg om onze helden door deze crisis te helpen, dus blijven we geld inzamelen via www.dimpnafonds.be.

Ik doe een gift online

We blijven positief en houden de moed erin. We hopen dat jullie ook volhouden en alle voorzorgsmaatregelen van de overheid opvolgen. Samen staan we sterk en kunnen we dit virus overwinnen!