Week van de Valpreventie: één tegen allen, allen tegen vallen

16/04/2021

Van 19 tot 25 april 2021 staan we even stil bij de Week van de Valpreventie. Als ziekenhuis spelen we ook een rol in valpreventie bij patiënten, onder andere via onze valkliniek en revalidatiecentrum. Ouderen die bij ons terechtkomen helpen we om hun valangst te overkomen en we geven hen oefeningen en tips mee om hun valrisico verkleinen.

De Week van de Valpreventie is een jaarlijkse campagne van het Expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV). Dit jaar is het toe aan zijn tiende editie. Het EVV geef informatie en sensibiliseert rond de valproblematiek bij ouderen. Als ziekenhuis spelen we daar ook een rol in.

“Naarmate je ouder wordt verandert je lichamelijke conditie: bewegingen en reacties worden trager. Vallen komt vaak voor bij ouderen: één derde van de thuiswonende ouderen valt minstens één keer per jaar. Een derde daarvan valt zelfs meerdere keren per jaar”, zegt geriater Valérie Van Ouytsel van onze valkliniek. “Vallen leidt niet alleen tot lichamelijke verwondingen. Angst voor een volgende val kan leiden tot depressie, sociale isolatie, minder zelfvertrouwen en verminderde mobiliteit.”

Daarom is valpreventie essentieel. Niet alleen om fysieke letsels en een opname in het ziekenhuis te vermijden, maar ook om de zelfredzaamheid en het psychologisch welzijn van ouderen te ondersteunen.

Valkliniek: persoonlijk advies tegen vallen

Wist je dat we een valkliniek hebben? Bij onze valkliniek kan je terecht voor persoonlijk advies, met als doel je valrisico te verminderen. De valkliniek maakt deel uit van ons geriatrisch dagziekenhuis. Een multidisciplinair team onder leiding van dokter Van Ouytsel onderzoekt welke factoren in jouw situatie een rol spelen bij het (risico op) vallen.

Val je vaak, heb je een gang- of evenwichtsstoornis, val je zonder een duidelijke onderliggende medische oorzaak of ben je ouder dan 75 jaar? Klop dan zeker aan bij onze valkliniek. Zij kunnen je helpen.

Klik hier en lees meer over onze valkliniek

Osteoporose: multidisciplinair zorgpad

Osteoporose, soms ook botontkalking genoemd, is een aandoening van het skelet die ervoor zorgt dat botten dunner en zwakker worden en gemakkelijker breken. Vooral oudere mensen hebben een hoger risico op osteoporose. Valpreventie is belangrijk, want door osteoporose worden je botten broos en loop je makkelijker breuken op aan je wervel, heup, pols, enkel, schouder…

Osteoporose komt veel voor, maar gaat niet altijd gepaard met duidelijke symptomen. Vroege identificatie en behandeling is nochtans van groot belang om terugkerende botbreuken te voorkomen.

Daarom hebben we een zorgpad ontwikkeld waaraan artsen van verschillende disciplines meewerken: orthopedie, neurochirurgie, geriatrie, fysische geneeskunde en endocrinologie. Met een aantal onderzoeken kunnen we vaststellen hoe het gesteld is met de kwaliteit van je bot. En je zo de juiste behandeling en aanpassingen in je levenswijze voorschrijven.

Klik hier en lees meer over ons zorgpad osteoporose

Vermijd vallen

In deze korte presentatie geven we je concrete tips hoe je vallen kan vermijden.

Klik hier en download onze concrete tips tegen vallen