Dimpnafonds zoekt nog 40.000 euro giften voor onze revalidatietuin

30/04/2021

We bouwen volop een revalidatietuin voor onze patiënten. Dankzij de tuin kunnen zij fysiek én mentaal herstellen in de buitenlucht en tussen het groen. Om de tuin te kunnen realiseren doen we een beroep op de vzw Dimpnafonds. Die zamelt geld in bij bedrijven en particulieren voor dit project. Dimpnafonds zoekt nog 40.000 euro om de laatste fase van de tuin te realiseren.

De nieuwe revalidatietuin maakt patiënten klaar voor het échte leven buiten het ziekenhuis. Het gaat dan niet alleen over mensen die herstellen na een operatie, ongeluk of chemotherapie. Momenteel revalideren er in het ziekenhuis heel wat mensen die Covid-19 hebben gehad, zoals Erik Lathouwers: “Ik heb zes weken op de afdeling intensieve zorg gelegen door Covid-19. Van die periode herinner ik me weinig, da’s een zwart gat. Na meer dan twee maanden in het ziekenhuis kon ik voor de eerste keer naar buiten, met een stapharnas. Ik snakte naar buitenlucht. Die eerste verse lucht inademen, dat zonnetje… een zalig gevoel!”

Revalideren in een realistische buitenomgeving

“Binnen in het ziekenhuis en in het revalidatiecentrum trainen onze patiënten in een zeer veilige, nagebootste omgeving. Maar in het echte leven zijn er meer uitdagingen”, zegt Veronique Luyten, bezielster van het project en adjunct-diensthoofd van het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel. “Met de revalidatietuin zorgen we dat patiënten kunnen revalideren in een realistische omgeving. Ze krijgen er te maken met verschillende ondergronden, hellingen, trappen… allemaal fysieke hindernissen op hun parcours.” 

En zo’n realistisch parcours is nodig. “Je kent de stoepen in België… het is wel nodig dat je dan leert revalideren in een realistische situatie”, zegt acteur Chris Willemsen, die al enkele jaren revalideert in Ziekenhuis Geel. “In het echte leven word je constant geconfronteerd met allerlei hindernissen: onstabiele ondergronden zoals los zand, kiezels, kasseien, gras… of hellingen, kleine en grote opstapjes zoals stoepdrempels.”

Voor Gunter Keersmaekers, die zes weken in coma lag door Covid-19, is revalideren in de buitenlucht een echte mentale opkikker: “Mijn gemoedstoestand is heel hard verbeterd toen we ook buiten oefeningen gingen doen. Dat was echt een verademing, na zoveel maanden op een kamer te zitten. Buiten kreeg ik het gevoel dat ik wou blijven doorgaan met mijn revalidatie.”

Nog 40.000 euro nodig voor laatste fase

De revalidatietuin komt vlak achter het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel. Dankzij de steun van het bedrijf Spronken Orthopedie is er al veel werk verricht. Maar Dimpnafonds zoekt nog 40.000 euro om de laatste fase te realiseren. De vzw doet daarom een oproep om een gift te doen. Deze giften zullen onder meer gaan naar speciale fietsen, sportmateriaal, moestuinbakken, ergonomisch tuingereedschap en stapstenen.

“De tuin geeft ons de mogelijkheid om specifieke vaardigheden te oefenen zoals rijden met een rolstoel, leren fietsen, tuinieren, sportactiviteiten…  Op deze manier hopen we onze patiënten beter voor te bereiden op het functioneren in het echte leven”, zegt Veronique Luyten.

De tuin zal toegankelijk zijn voor iedereen die even een frisse neus wil halen in de natuur. Patiënten en hun familie, buren maar ook bewoners van het nabijgelegen woon-zorgcentrum kunnen er tot rust komen of hun benen strekken op het parcours. 

Doe een gift

Je kan een gift doen online op www.dimpnafonds.be of rechtstreeks op het rekeningnummer BE53 0689 0926 1253.

Ik doe nu een gift

Voor elke gift van 40 euro of meer zullen we een bloem planten in de tuin. Hoe meer giften, hoe kleurrijker de tuin wordt.

Giften aan Dimpnafonds vzw zijn fiscaal aftrekbaar. Zo kan je tot 45% van je gift terugtrekken via de belastingen.