Covid-19 - info voor huisartsen

19/08/2020

De aanpak van het ziekenhuis kan wijzigen door nieuwe overheidsrichtlijnen of wijzigende omstandigheden. Houd onze website in het oog voor updates. Wij excuseren ons alvast voor de overlast of onduidelijkheid die dit kan veroorzaken.

• ​We vragen huisartsen en patiënten om een nieuwe afspraak bij voorkeur online aan te vragen via afspraken.ziekenhuisgeel.be. Je kan daar kiezen uit een telefonische consultatie met de arts of een consultatie in het ziekenhuis. Bij elke dienst kan je ook een specifieke arts kiezen.
    • Bij een dringende verwijzing of probleem neem je best telefonisch contact op met het secretariaat van de dienst. Telefoonnummers en e-mails van alle diensten vind je hier.
    • Er is voor elke dienst permanentie van minstens één arts. De SOS e-mailadressen en telefoonnummers zijn nog steeds actief per discipline.
  • Alle raadplegingen en onderzoeken (RX, echo, CT, NMR…) verlopen op afspraak. Een patiënt kan enkel het ziekenhuis betreden als hij of zij een afspraak heeft.
    • Omdat de dienst radiologie enkel op afspraak werkt, zijn onderzoeken niet altijd geïntegreerd met een consultatie. Is een technisch onderzoek wenselijk dan wordt dit best al vóór het consult gepland.
  • Patiënten voor een geplande ingreep worden via teleconsult preoperatief gescreend door de anesthesist. Bij patiënten met ziektesymptomen (los van de geplande ingreep), wordt de ingreep uitgesteld en de patiënt naar de huisarts verwezen voor verder beleid en eventuele Covid-19-screening.
  • Patiënten die rechtstreeks binnenkomen op spoed en verdachte Covid-19-symptomen hebben, maar nog goede parameters hebben, vragen we om hun huisarts te contacteren voor PCR-testing. De huisarts zal voor hen een afspraak maken bij het triagecentrum. Indien ze opgenomen moeten worden, doen we dit onmiddellijk.
  • Indien je als huisarts een vermoeden van Covid-19 hebt, dan vragen wij je om de patiënt naar het triagecentrum te sturen, naast onze bezoekersparking.
  • Je ontvangt het resultaat van de testing na 24 tot 48 uur via Cozo. Ook de patiënt kan zelf het resultaat van zijn test nakijken op www.cozo.be.
  • Voor geplande ingrepen, dagopnames, behandelingen of bevallingen in het ziekenhuis moeten patiënten zich eerst laten testen in onze testzone
  • Reizigers die een attest nodig hebben voor het buitenland kunnen via dit formulier rechtstreeks een afspraak maken in onze testzone, zonder verwijzing van hun huisarts. De patiënt staat in dit geval zelf in voor de kost van de testing.

Ter voorbereiding van geplande en dagopnames

Ziekenhuis Geel organiseert op haar campus een corona-screening ter voorbereiding van geplande en dagopnames. De testing in de testzone van het ziekenhuis, naast de bezoekersparking kan enkel na afspraak. De testzone bevindt zich sinds 21 oktober naast het triagecentrum, langs de bezoekersparking van Ziekenhuis Geel. Patiënten kunnen parkeren op de bezoekersparking van het ziekenhuis, vlak naast het test- en triagecentrum. Vervolgens kunnen ze zich aanmelden bij de testzone of het triagecentrum.

Attest voor buitenland

Reist jouw patiënt naar een land waar de overheid een attest voor Covid-19 vraagt? Dan kan jouw patiënt rechtstreeks een afspraak aanvragen voor een Covid-19-test in onze testzone via dit online formulier. De patiënt staat in dit geval zelf in voor de kost van de testing.

Openingsuren

De testzone van het ziekenhuis kan patiënten ontvangen van maandag tot en met zondag, tussen 12u en 17u

Huisartsen uit de regio kunnen patiënten met milde en ernstige coronasymptomen doorverwijzen naar een uitzonderlijke consultatiefaciliteit aan Ziekenhuis Geel, wanneer ze inschatten dat een telefonisch consult voor een mogelijk besmette coronapatiënt onvoldoende is of testing vereist is (cfr. richtlijnen Sciensano).

Huisartsen kunnen de volgende patiënten doorsturen naar de triagepost:

• Patiënten met ernstige coronagerelateerde klachten die na telefonische inschatting door de huisarts verder klinisch onderzocht en getest moet worden.
  • Patiënten met milde coronasymptomen die enkel getest moeten worden.

Als huisarts kan je voor jouw patiënt een afspraak in het triagecentrum inplannen via de gekende digitale agenda (via jouw huisartsenaccount op www.afspraken.be). Let op: patiënten kunnen niet op eigen initiatief op consultatie in het triagecentrum. Dit kan enkel na verwijzing en afspraak door de huisarts.

Het triagecentrum bevindt zich tussen de bezoekers- en doktersparking van Ziekenhuis Geel. Het is rechtstreeks bereikbaar via de bezoekersparking van het ziekenhuis.

Download onderstaand plan en zie waar het test- en triagecentrum zich bevinden: