Covid-19 - info voor huisartsen

19/08/2020

De aanpak van het ziekenhuis kan wijzigen door nieuwe overheidsrichtlijnen of wijzigende omstandigheden. Houd onze website in het oog voor updates. Wij excuseren ons alvast voor de overlast of onduidelijkheid die dit kan veroorzaken.

• ​We vragen huisartsen en patiënten om een nieuwe afspraak bij voorkeur online aan te vragen via afspraken.ziekenhuisgeel.be. Je kan daar kiezen uit een telefonische consultatie met de arts of een consultatie in het ziekenhuis. Bij elke dienst kan je ook een specifieke arts kiezen.
    • Bij een dringende verwijzing of probleem neem je best telefonisch contact op met het secretariaat van de dienst. Telefoonnummers en e-mails van alle diensten vind je hier.
    • Er is voor elke dienst permanentie van minstens één arts. De SOS e-mailadressen en telefoonnummers zijn nog steeds actief per discipline.
  • Alle raadplegingen en onderzoeken (RX, echo, CT, NMR…) verlopen op afspraak. Een patiënt kan enkel het ziekenhuis betreden als hij of zij een afspraak heeft.
    • Omdat de dienst radiologie enkel op afspraak werkt, zijn onderzoeken niet altijd geïntegreerd met een consultatie. Is een technisch onderzoek wenselijk dan wordt dit best al vóór het consult gepland.
  • Patiënten voor een geplande ingreep worden via teleconsult preoperatief gescreend door de anesthesist. Bij patiënten met ziektesymptomen (los van de geplande ingreep), wordt de ingreep uitgesteld en de patiënt naar de huisarts verwezen voor verder beleid en eventuele Covid-19-screening.
  • Patiënten die rechtstreeks binnenkomen op spoed en verdachte Covid-19-symptomen hebben, maar nog goede parameters hebben, vragen we om hun huisarts te contacteren voor PCR-testing. De huisarts zal voor hen een afspraak maken bij het fysiek triagecentrum. Indien ze opgenomen moeten worden, doen we dit onmiddellijk.
  • Indien je als huisarts een vermoeden van Covid-19 hebt, dan vragen wij je om de patiënt naar het fysiek triagecentrum te sturen, naast onze bezoekersparking.
  • Je ontvangt het resultaat van de testing na 24 tot 48 uur via Cozo. Ook de patiënt kan zelf het resultaat van zijn test nakijken op www.cozo.be.
  • Voor geplande ingrepen, dagopnames, behandelingen of bevallingen in het ziekenhuis moeten patiënten zich eerst laten testen via onze drive-in. Ook asymptomatische patiënten kan je verwijzen naar de drive-in.
  • Reizigers die een attest nodig hebben voor het buitenland kunnen via dit formulier rechtstreeks een afspraak maken in onze drive-in, zonder verwijzing van hun huisarts. De patiënt staat in dit geval zelf in voor de kost van de testing.

Ter voorbereiding van geplande en dagopnames

Vanaf 15 juni 2020 organiseert Ziekenhuis Geel op haar campus een corona-screening ter voorbereiding van geplande en dagopnames. De testing in de drive-in vooraan het ziekenhuis wordt uitgevoerd door het Wit-Gele Kruis en kan enkel na afspraak. De drive-in bevindt zich op de gewoonlijke andersvalidenparking. Andersvaliden die met de wagen komen, kunnen gratis terecht op de bezoekersparking waar voor hen voldoende parkeerplaatsen gereserveerd zijn.

Asymptomatische patiënten

Je kan als huisarts ook asymptomatische patiënten verwijzen naar onze drive-in. Bijvoorbeeld patiënten die van vakantie terug zijn uit een rode of oranje zone. Als huisarts kan je voor jouw patiënt een afspraak maken via dit afsprakenformulier. Merk op dat je op die pagina onderaan ook het ‘aanvraagformulier Covid-19’ moet downloaden, invullen en meegeven met je patiënt.

Reist jouw patiënt naar een land waar de overheid een attest voor Covid-19 vraagt? Dan kan jouw patiënt rechtstreeks een afspraak aanvragen voor een Covid-19-test in onze drive-in via dit online formulier. De patiënt staat in dit geval zelf in voor de kost van de testing. Als huisarts hoef je dan ook geen 'aanvraagformulier Covid-19' in te vullen en mee te geven.

Openingsuren

De drive-in kan patiënten ontvangen van vrijdag tot en met dinsdag, tussen 12u en 17u. Dus niet op woensdag en donderdag.

Als je als huisarts zelf een staal neemt, kan de patiënt tijdens de openingsuren van het labo (elke dag tussen 7u30 en 22u) deze staal mét ingevuld aanvraagformulier afgeven aan het labo van het ziekenhuis.

Huisartsen uit de regio kunnen patiënten met milde en ernstige coronasymptomen doorverwijzen naar een uitzonderlijke consultatiefaciliteit aan Ziekenhuis Geel, wanneer ze inschatten dat een telefonisch consult voor een mogelijk besmette coronapatiënt onvoldoende is of testing vereist is (cfr. richtlijnen Sciensano).

Huisartsen kunnen de volgende patiënten doorsturen naar de triagepost:

• Patiënten met ernstige coronagerelateerde klachten die na telefonische inschatting door de huisarts verder klinisch onderzocht en getest moet worden.
  • Patiënten met milde coronasymptomen die enkel getest moeten worden.
  • Patiënten zonder coronasymptomen die terugkomen uit een risicogebied.
  • Asymptomatische risicocontacten van Covid-19-patienten.

Als huisarts kan je voor jouw patiënt een afspraak in het triagecentrum inplannen via de gekende digitale agenda (via jouw huisartsenaccount op www.afspraken.be). Let op: patiënten kunnen niet op eigen initiatief op consultatie in het fysiek triagecentrum. Dit kan enkel na verwijzing en afspraak door de huisarts.

Het triagecentrum bevindt zich vanaf vrijdag 4 september tussen de bezoekers- en doktersparking van Ziekenhuis Geel. Het is rechtstreeks bereikbaar via de bezoekersparking van het ziekenhuis.

Download onderstaand plan en zie waar het triagecentrum en de drive-in zich bevinden: